Sopköket

Uppskalning av cirkulära frysta måltider på räddade råvaror

Globe iconProjektinformation

Plats icon Plats

Stockholm, Sverige

Projektets löptid icon Projektets löptid

Okt 2024 - Okt 2025

Tidsstatus icon Tidsstatus

100%

Projektets länkar icon Projektets länkar

Matsvinn, arbetslöshet och social utsatthet, är tre stora samhällsutmaningar i Sverige idag. Det slängs stora mängder mat, en tredjedel helt i onödan, vilket bidrar till växtgasutsläpp. Lågkonjunktur har bidragit till att arbetslösheten stiger, vilket är en bidragande faktor till fattigdom och social utsatthet och det finns många som står långt ifrån arbetsmarknaden. En hållbar konsumtion och produktion innefattar en effektiv användning av resurser. Detta innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom.

Sopkökets verksamhet och idé innebär att rädda matsvinn från detaljhandeln, laga måltider av detta och sälja dem som frysta färdigrätter till kunder samt i cateringverksamhet. Samtidigt som de anställer personal som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Sopköket vill med detta projekt minska matsvinn och skapa arbetstillfällen genom en cirkulärt hållbar affärsmodell, och skapa en innovativ lösning för att bemöta samhällsutmaningar.

Projektet stöttas med 900 000 kronor.

Vad händer i projektet?

  • Sopköket ska skala upp sin produktion i ett nytt, större centralkök, där större volymer matsvinn hanteras på ett mer effektivt sätt och blir till fler frysta färdigrätter.
  •  Försäljning av frysrätter ska ske i pop-up frysar på företag, hotellreceptioner och köpcentrum.
  • Genom denna omstrukturering och uppskalning av verksamheten ska priset på frysrätterna sänkas.

Varför fick projektet stöd?

En resurseffektiv produktion och konsumtion av livsmedel är en nyckelfråga för att klara en framtid med klimatförändringar och en växande världsbefolkning. Att hitta innovativa lösningar för att bemöta samhällsutmaningar ger avlastning på samhällets resurser och är viktigt för att uppnå målet i Agenda 2030 om att halvera det globala matsvinnet.

project image

Intervju med Sopköket AB

Vi fick tillfälle att prata med Filip Lundin, grundare av Sopköket AB, som har fått...

Läs mer

Upptäck fler projekt