EAT Foundation

Transformera matsystemet genom kunskap, engagemang och säkerställande av åtaganden 

Många av dagens mest akuta hälso- och miljöutmaningar är knutna till mat och matproduktion. Den globala produktionen och konsumtionen av mat står för så mycket som 30 % av världens utsläpp av växthusgaser, samtidigt som undernäring, fetma och kroniska livsstilssjukdomar på många ställen är växande hälsoproblem. En omställning till ett hållbart matsystem som både kan […]

Globe iconProjektinformation

Calendar iconProjektets löptid

Okt 2024 - Mar 2026

Timeglass iconTidsstatus

47%

Link iconProjektets länkar

Många av dagens mest akuta hälso- och miljöutmaningar är knutna till mat och matproduktion. Den globala produktionen och konsumtionen av mat står för så mycket som 30 % av världens utsläpp av växthusgaser, samtidigt som undernäring, fetma och kroniska livsstilssjukdomar på många ställen är växande hälsoproblem. En omställning till ett hållbart matsystem som både kan […]

Många av dagens mest akuta hälso- och miljöutmaningar är knutna till mat och matproduktion. Den globala produktionen och konsumtionen av mat står för så mycket som 30 % av världens utsläpp av växthusgaser, samtidigt som undernäring, fetma och kroniska livsstilssjukdomar på många ställen är växande hälsoproblem. En omställning till ett hållbart matsystem som både kan förebygga folksjukdomar och bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan är nödvändigt.  

Under 2019 publicerade EAT i samarbete med den medicinska tidskriften the Lancet rapporten The EAT Lancet Commission. Rapporten innehöll riktlinjer för hur vi ska äta för att föda en växande befolkning hälsosam mat samtidigt som vi håller oss inom planetens gränser. Rapporten fick stort genomslag bland både allmänheten och i policysammanhang. År 2025 ska EAT Lancet 2.0 publiceras med fördjupad information och färdplaner för hur vi ska uppnå hållbara och hälsosamma matsystem. Att sprida denna kunskap och säkerställa åtaganden är avgörande för att nå målet. 

EAT Foundation vill i detta projekt bidra till ett hälsosamt och hållbart matsystem genom att sprida kunskap, öka engagemang och säkerställa åtaganden som främjar en planetär hälsodiet. 

Projektet stöttas med 4 940 000 kronor. 

Upptäck fler projekt