Ätbart
Svenska Matbanksnätverket
Enligt Statistiska Centralbyrån, levde 6,9 procent av Sveriges befolkning 2020, i ekonomisk utsatthet och hade inte tillräckliga inkomster för att täcka dagliga basbehov för exempelvis boende, mat och kläder. Siffran har väsentligt ökat i takt med ett kraftigt ökat kostnadsläge det senaste året. Samtidigt visar statistik från Naturvårdsverket att svenska livsmedelsbutiker slänger drygt 90 000 ton […]
Enligt Statistiska Centralbyrån, levde 6,9 procent av Sveriges befolkning 2020, i ekonomisk utsatthet och hade inte tillräckliga inkomster för att täcka dagliga basbehov för exempelvis boende, mat och kläder. Siffran har väsentligt ökat i takt med ett kraftigt ökat kostnadsläge det senaste året. Samtidigt visar statistik från Naturvårdsverket att svenska livsmedelsbutiker slänger drygt 90 000 ton […]
Enligt Statistiska Centralbyrån, levde 6,9 procent av Sveriges befolkning 2020, i ekonomisk utsatthet och hade inte tillräckliga inkomster för att täcka dagliga basbehov för exempelvis boende, mat och kläder. Siffran har väsentligt ökat i takt med ett kraftigt ökat kostnadsläge det senaste året. Samtidigt visar statistik från Naturvårdsverket att svenska livsmedelsbutiker slänger drygt 90 000 ton livsmedel varje år. Utöver att maten som slängs inte kommer människor till nytta, belastar avfallet dessutom i onödan vår natur och klimatet.
I detta projekt vill Ätbart bidra till att minska matsvinnet, effektivisera nyttjandet av livsmedel och få en mer jämlik fördelning av matresurserna i Sverige, genom att öka andelen osålda livsmedel som omfördelas till människor i ekonomisk utsatthet.
Projektet stöttas med 1 470 000 kr.