Ätbart

Svinnsmart samarbete

Globalt sett står matsvinn för mellan 8 – 10 procent av människors utsläpp av växthusgaser. I Sverige kastas 89 000 ton livsmedel från butiksled årligen. Samtidigt som det finns människor, både i Sverige och internationellt, som lever i ekonomisk utsatthet och har utmaningar med att täcka dagliga basbehov. Även om antalet butiker som donerar sitt […]

Globe iconProjektinformation

Calendar iconProjektets löptid

Jan 2025 - Jun 2026

Timeglass iconTidsstatus

30%

Link iconProjektets länkar

Globalt sett står matsvinn för mellan 8 – 10 procent av människors utsläpp av växthusgaser. I Sverige kastas 89 000 ton livsmedel från butiksled årligen. Samtidigt som det finns människor, både i Sverige och internationellt, som lever i ekonomisk utsatthet och har utmaningar med att täcka dagliga basbehov. Även om antalet butiker som donerar sitt […]

Globalt sett står matsvinn för mellan 8 – 10 procent av människors utsläpp av växthusgaser. I Sverige kastas 89 000 ton livsmedel från butiksled årligen. Samtidigt som det finns människor, både i Sverige och internationellt, som lever i ekonomisk utsatthet och har utmaningar med att täcka dagliga basbehov. Även om antalet butiker som donerar sitt överskott av mat har ökat under de senaste åren finns det mycket kvar att göra för att effektivisera systemen. Ett sätt är att kommunala avfallsbolag, som enligt avfallsförordningen är ansvariga för att hantera matavfall från butiker, hämtar livsmedelsöverskottet i butikerna innan det blivit matavfall.  

Ätbart vill med sitt projekt bidra till att minska matsvinnet, stärka utvecklingen av ett mer hälsosamt och hållbart matsystem och samtidigt förbättra livsmedelsberedskapen genom bättre samverkan mellan kommuner, civilsamhället, lantbrukare och livsmedelsbutiker. 

Projektet stöttas med 2 500 000 kronor. 

Upptäck fler projekt